Zeilen met kleine kinderen

Beste Dufourvaarders,
Vorig jaar hebben wij een Dufour 30 gekocht. We hebben afgelopen seizoen gezeild met onze dochter van anderhalf. Via kennissen kregen we de tip een outdoor Deryan Travel cot (matrasje van 1,2 m met daar over heen een koepeltentje) (www.deryan.nl) te kopen als veilige afgeschermde slaapplek. Dat werkte perfect. Het tentje past precies op de slaapplaats onder de kuip. Dit was echt een gouden tip, want met een uitgeruste dreumes, is het een stuk gezelliger aan boord. Inmiddels is onze dochter ruim 2 en hebben we er een zoon bij van 9 maanden. We willen deze winter onze boot voorbereiden op een seizoen zeilen met onze kinderen. Zijn er mensen die nog goede tips hebben betreffende slaap/speelplekken voor kleine kinderen, zodat het hele gezin geniet van de zeiltochten?
Vast bedankt en groeten,
Marian
 

Marian,
Mooie tip! Ik denk dat al vele Dufourvaarders op het hoofd hebben gekrabt om kleine-kinderen-problematieken op te lossen. Zie daarvoor ook de discussie in:
dufourvaarders.nl/forum_posts.asp?TID=125
Wij hebben overigens voor onze D30 een soort ‘box-rek’ door opa laten maken, deze plaatsen we voor de open slaapplaatsen voor in de boot. Het kan bovenin scharnieren, dus je kunt er makkelijk onderdoor. We gebruiken de telescoop-pikhaak als steun om het rek omhoog te houden. Het rek valt onderin vlak voor het matras en door het bankje voorin omhoog te klappen zit het rek dan klem en kan het niet open. Om Floor (2 jaar) een beetje rust te geven hangen we dan een dekentje voor het rek, deze bevestigen we dan aan de houten lijsten (handgrepen), ongeveer 30 cm voor het rek. Ze kan daar vanuit haar slaapplaats niet bij en zorgt dat het donker is.
We nemen altijd haar eigen matrasje mee, dit geeft het idee dat het echt haar bedje is. Om de muggen buiten te houden gebruiken we de klamboe van thuis, we gebruiken het gordijntje met de drukknopjes om het ‘dak’ van het klamboe tentje te maken. De klamboe zit dus tussen het gordijn en het plafond van de boot. De drukknopjes van het gordijntje kunnen dit net hebben, de klamboe moet natuurlijk niet te dik zijn. Dit geeft overigens niet alleen Floor, maar vooral ook ons rust :slight_smile:
Richard

Hallo Richard,
dat is een goed idee. We hadden zelf ook al zitten denken over een afsluiting van de voorpunt. Maar een boxrek maakt het wel veilig en je kan alles goed in de gaten houden.
Heb jij misschien een paar foto’s van jullie constructie? Ik zit er nu zelf aan te denken om 2 boxdeurtjes te maken, zodat we 's nachts de voorpunt in twee delen kunnen opdelen (bijvoorbeeld door een doek te spannen).
Groeten,
Ewald & Marian

Ewald & Marian, Richard,
Wij hadden in een vorige boot, bij 1 van de langs-banken een kleed gemaakt met een stang er doorheen die de bank geheel aan de zitkant afsloot, een soort slaapkooi. Als we aan het zeilen waren en de kleine sliep, kon hij daarin liggen. In begin met de mand van de kinderwagen en al. Voorin de punt lag hij vaak te rollen als we aan het zeilen waren. Het was hoog genoeg (rugleuninghoogte) als hij er in wilde spelen. Ik had trouwens de voorput ook afgesloten, maar dan met een net, dat ik voor de opening kon spannen. Werkte prima toen hij wat ouder werd.
Ciao,