Waar komt die naam toch vandaan?

Hoi Boys en girls,
Waar komt die naam toch vandaan? Je ziet soms boten op het water met een gave, mooie en leuke naam. Maar al is-tie minder gaaf of mooi, er zit altijd een verhaal aan vast. Je verzint het niet zo maar. Ik weet uit ervaring dat bij het zoeken naar een nieuwe naam je niet over 1 nacht ijs gaat. Dus vertel!
altijd leuk voor anderen. Ik begin niet, want dat is saai. Wie durft, dan volg ik vanzelf. Ik kan over 5 namen wat vertellen.
Ciao,

Mijn Dufour 385 heet Blauwe Kei. Het schip is vernoemd naar ons huis, een boerenhoeve, bouwjaar 1648, aan de rand van het centrum van Breda. Onze woonwijk is ook naar de boerderij vernoemd. Overal waar we komen wordt onze scheepsnaam geassocieerd met de naam van onze woonwijk. Direct aanleiding voor een praatje. Het begrip Blauwe Kei is afkomstig van de grenssteen, als aanduiding van de grens van het grondgebied van het toenmalige boerenbedrijf.
Het scheepslogo laat een flinke blauwe kei zien, die vanaf een golf met veel geweld in het water plonst. Dit logo is geplaatst zowel op ons schip als op onze kleding en briefpapier.

Ik heb er 2 voor jullie.

Onze huidige boot (Dufour 385) : Equilibrium

Equilibrium betekent ‘evenwicht’.
Zowel van toepassing op het zeilgebeuren, als op de persoonlijke
invulling van werk & vrije tijd.


Misschien minder voor de hand liggend is de naam van onze vorig boot
(Dehler 34) : Jabberwocky.

Jabberwocky is

  • de draak uit Alice in Wonderland
  • een monster uit Star Wars
  • een nonsens gedicht uit Alice in Wonderland
  • ‘raaskallen’ in het engels (to jabberwock)

Achterliggende gedachte (1) : een woord krijgt maar betekenis in een
context. Als ik zeg dat mijn boot performant is, dan zegt mijn
boekhouder dat ik goed gek ben.

Achterliggende gedachte (2) : als je maar lang genoeg zeilt, dan ga je
vanzelf wel raaskallen.

Het gedicht “JABBERWOCKY” door Lewis Carroll
(from Through the Looking-Glass and What Alice Found There, 1872)
`Twas brillig, and the slithy toves
Did gyre and gimble in the wabe:
All mimsy were the borogoves,
And the mome raths outgrabe.

Luc
www.jabberwocky.be

Al hebben we ons scheepje (D30 Classic) niet meer en heeft het waarschijnlijk inmiddels een andere naam, toch nog de herkomst van de naam
“LOSTRIS”
Het is de naam van een Egyptische koningin zoals deze voorkomt in  het boek ‘Vallei der Koningen’ van Wilbur Smith, het betekent: “Dochter van de wateren”
Leuk draadje trouwens!

Hi Riesmo,
Echt een SUPER boek. Ben trouwens groot fan van Wilbur Smith! Ik dacht eigenlijk al dat de naar daar vandaan kwam.
De naar van mijn schip Dannick komt van de samenvoeging van Daan (de naam van mijn vader) en Nick. Omdat we altijd veel samen gevaren hebben en nu nog!
Gr
nick

Wij waren op vakantie in Costa Rica en hebben er een dag op paarden gereden en zijn daarbij een bekend vulkanisch gebied in gereden. Heel spannend met veel bossen, heuvels, stijle klimmen en afdalingen naar beken etc.
Op de terugtocht, tegen zonsondergang, kamen we uit het bos op een weide met heel hoog vlasachtig gras. Het gras kwam minstens zo hoog als de stijgbeugels. De verfrissende wind zorgde ervoor dat het gras bewoog in mooie patronenen en eruit zag als golven in de wind. Achter ons aan fladderden heel veel grote fluorescenerende blauwe vlinders. Fladderend in vrijheid zonder een speciaal doel, van plaats naar plaats. Het was een onvergetelijke ervaring. In het Spaans vlinder =mariposa. In mariposa kun je de woorden marina en positie vinden … vandaar Mariposa.    mariposa39471,001875

Mijn overgrootvader voer met de laatste Enterse zomp op en neer tussen Enter (Twente) en Friesland. Klompen heen, Duitse kasten terug. Rond 1900 is dat. Dat was de ‘Regt door zee’. De associatie met het riviertje de Regge is duidelijk en de associatie met zijn karakter ook. Hij is overigens in de Zuiderzee verdronken bij storm (mijn overgrootvader). Het scheepje is terechtgekomen in het Openlucht museum Daar gebombardeerd. Een klein stukje van het schip is nog te zien in het Klompenmuseum in Enter. Een prachtige naam dus, maar… We zijn getrouwd en deze naam gaf bij mijn vrouw zoveel associaties met Socialistische strijdliederen dat het geen gezamenlijk gedragen naam zou kunnen worden. Zij ging meer voor Bijbelse termen als Ruach (Gods wind ging over de wateren, een van de eerste woorden uit de bijbel). Dat vond ik weer te heftig, hoewel ik veel met geloof op heb.
 
We houden beiden erg veel van muziek en in een symfonie komen alle instrumenten mooi harmonisch bij elkaar. Zo ook onze idee?n over een naam. Symfonie werd het dus.

Nou Hans, ondertussen ben je dus zelf aan de beurt. Ben benieuwd.

Willem39471,9567592593

Gaaf jongens, die verhalen over die namen. Zou zo maar een kolom in de Waterkampioen of Zeilen kunnen zijn. Nou wij.
Ons eerste jachtje een Victoire 22 heette “Pimmetje”. Het was een klein zeilbootje en onze zoon, toen een jaar of 6, heet Pim, dus vandaar. Wij hebben de boot later aan een Duitser verkocht en die haalde de naam in Nederland er al af, wat heet betekende piemeltje of zoiets (gaaf niet?) in het Duits. 
Onze 2de zeilboot, een ex-wedstrijd 16m2, heette ?nrest (onrust). Ik vond het wel een gave naam. Klopte ook wel bij mijn karakter en het stond er op geschilderd onder de dikke lak.
3. Daarna kregen wij de “Ciao Italia”, een Comet 303 (ligt nu in Noordschans, nog met dezelfde naam). Wij gingen voordat wij met de boot op vakantie gingen altijd kamperen in Itali? in de buurt van het Gardameer. Heerlijk weer, water en zon, bootjes kijke etc. heerlijk. Wij moesten dus en beetje afscheid nemen van Itali?, dag Itali?. Echter Comet is een Italiaans merk, dus ook weer, hoi Itali?. Vandaar.
Onze eerste nieuwe boot, een Dufour 36 Classic heette Borrias. Het was een bolle grote zeilboot, die dus vernoemd is naar onze laatste Bennersennen hond (bolle grote hond) die wij hebben gehad Borras. Borrias was zijn stamboom-naam. Heet nu Bra-four. We waren niet geheel tevreden met deze naam, maar op een gegeven moment moesten we de naam opgeven voor het kadaster en toen hebben we de knoop doorgehakt.
RAP, komt zo maar uit de lucht vallen. Vonden we gaaf bij zo’n snel en sportief zeiljacht. Sandra kwam er eigenlijk op toen onze kennissen hun nieuwe Dehler 36 SQ (ook wel door mij Sell & Quit genoemd) “Helder” noemde. Ook een bijvoeglijk naamwoord. Toen dacht ze “ja, dat kan natuurlijk ook”. Opeens was die naam er, het A4-tje kon weggegooid worden.
Ik weet niet hoe jullie het vinden, maar een naam moet gevoel geven dat het goed zit, moet bij je passen of bij een herinnering. Is belangrijk, vol je je trots bij, niet?
Zo vind ik het verhaal achter de naam Dannick heel ontroerend, gaaf gedaan. Je vader zal trots op je zijn, denk ik.
Blauwe Kei vind ik gewoon gaaf, leuk verzonnen, en toepasselijk.
Jabberwocky vind ik alleen als woordbeeld al gaaf, Equilibrium vind ik meer iets met alcohol of medicijnen te maken hebben, dan met evenwicht, maar wel een gaaf woordbeeld.
Mariposa, Lostris en Symfonie zijn mooi verzonnen namen. allemaal met veel gevoel, denken en overleggen tot stand gekomen. Zo zie je maar dat watersport echt gezamenlijk moet worden gedaan. Leuk niet?
Zijn er nog meer verhalen?
Ciao,

Goed Hans, zo’n namenlijst.
Kleine opmerking over de naam van onze vrienden met hun Dehler. Kijk eens goed, Helder toch… beetje schuiven met de letters. Nu mijn namen lijst.
Simpel Neeltje, we dachten eerst aan Ouwe-Neel, maar toch maar voor het laatste deel gekozen.
Nu heb ik nog alle Vrijheid (en tijd)om ons nieuwe schip een naam te geven, ook doordat de vorige eigenaar hem vernoemde naar de boot van de strip Kaptien Rob, daarnaast de achterzijde van de teaknaamborden heeft uitgehold voor nieuwe doppen voor het teakdek. Dit schip verdient dus alle vrijheid om daar eens rustig over na te denken.

Mooi schip toch, wat is een naam.
2008-01-24_223656_DSC01601_640x480.JPG

Hoi Leo,
De naam Helder komt van de band Bl?f, een nummer van hen. Uiteraard kan je schuiven, maar dat was een leuke bijkomstigheid.
Als je de nieuwe naam weet, wordt het wel een feestje, toch?
Ciao,

Beste mensen,
En dan nu Maatskip": dit is het Friese woord voor Maatschap en ook de samenvoeging van de woorden Maat (vriend) en Skip (schip). Waarom deze naam, heel simpel eigenlijk, de voorganger van de D34 was een Dehler 31 die ik samen met mijn vader kocht en zij werd Maatskip genoemd. Hoewel de Dufour inmiddels volledig van mij is heb ik uit eerbetoon, vele goede gezamenlijke herinneringen aan de Dehler en bovenal de hele grote betrokkenheid van mijn vader bij de D34 de naam in ere gehouden. Ook bij mij is mijn vader nog steeds een enthousiast en trouw bemanningslid met een grote bijdrage aan het in stand houden en verbeteren van dit juweel .
Groet, MennoMaatskip39474,8731597222

De naam van onze boot, een Dufour Gibsea 33, is PALADYN. Onze vorige boot, Dufour 29, heeft voor het eerst deze naam gekregen. (Hij is al 2 keer doorverkocht en heet nog steeds PALADYN). De naam is ontstaan uit de naam van onze Dufour 1800 daarvoor. Deze heette Lady-N. Op het water zagen wij dat dit niet zo origineel was. Het stikt van de Lady-M,N,D,etc. Onze kinderen zeiden altijd als ik naar de boot ging “PA gaat weer naar zijn LADY-N”. Aan elkaar is het dus PALADYN.
Willem Nooijens
de PALADYN.

Hallo Dufourvaarders,

Onze Dufour 30 Classic heet : MY BOP. De vorige eigenaar heeft de boot zo genoemd. De betekenis is
MY Burn Out Protector.

Wij zijn het wel eens met de naam want wat geeft er meer ontspanning dan de watersport.

Groetjes Er en Son

Gave namen weer met hun verklaring. Ik heb trouwens eens ge-googled op Paladyn. Je weet niet waar je uitkomt, een of ander russisch spel met super strijders e.d. Ik houd daar niet van maar ok?. Weer een hele andere kant van het verhaal.
BOP, weliswaar met een B aan het eind, heeft nu in Nederland wel weer een heel andere betekenins gekregen. Gaaf, hoe kom je er op BOP.
Ciao,
Nog meer verklaringen van namen?

We waren het inderdaad eens met MY BOP. Het is bedacht door de vorige eigenaar.

Hiervoor hadden we een zeilboot met de naam Eenheid.

Vrienden hebben een boot met de naam Topspin. Dit is een betekenis uit de tennissport. Wat het is weet ik niet.

Groetjes,

Hoi,
Topspin komt uit de tennis of tafeltennis wereld. Door je racket of badje langs de bal te strijken, van onderen naar boven krijgt de bal een voorwaartse draaiende beweging, waardoor de bal als hij de grond raakt naar voren schiet, anders dan hij normaal zou doen als de bal stuit. Het geeft een versnellende werking aan een bal. In tegenstelling tot back-spin, dan krijgt de bal een afremmende werking. Dan beweeg je je racket of badje van boven naar beneden en draait de bal tegen de richting in, hierdoor stuit de bal min of meer terug als hij de grond raakt.
Snap-ie?
Ja, ja, dat heb je als je landelijk heb getafeltennist!
En,… waar kwam de naam Eenheid vandaan?
Ciao,

Nog meer mooi verhalen ove bootnamen?

Hoi, de naam van onze 2800 is : Walnoot.

De achternaam van mijn vrouw is : van de walle en de mijne luid : noteboom vandaar de naam Walnoot.

Ik wilde de boot eerst Juglans noemen (dit is de latijnse naam voor walnoot) , maar dat vond mijn vrouw niet zo geslaagd , dus is het Walnoot geworden.
Groet Rein

Hoi Rein,
Mooi gevonden die naam. Ik neem aan dat jullie ook samen genieten van jullie “Walnoot”?
Ciao.

Dufourvaarders,
Nog meer leuke, vertellenswaardige namen?
Er zijn 504 gebruikers, dus nog genoeg te vertellen, dacht ik zo.
Ciao,