Vocht (lekkage) tussen de binnen- en buitenschaal

We hebben een lekkage vanuit het dek. Er komen druppels bij de handrail in de kajuit binnen. Daarnaast lijkt het erop dat de deck organiser aan bakboord lekt. Nu ben ik dat allemaal aan het herstellen, alleen er zit nu dus vocht tussen de schalen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om te zien of de lekkage nu verholpen is, omdat dat vocht niet lekker weg wil. Heeft iemand er een tip hoe dit weg te krijgen?

Ik zat er zelf al aan te denken om een rondje uit de schil te halen en vervolgens af te dichten met een inspectiedeksel, maar dat doe ik liever niet…

Hoi Leo,

Wij hebben (uiteraard) hetzelfde gehad. Het is enorm lastig dit vocht op een eenvoudige wijze weg te krijgen. Ik heb zelf zout en sylicagell overwogen. Uiteindelijk heb ik de organizer verwijderd en het gat open gelaten. Tijdens regen heb ik hier een stukje watervaste tape opgeplakt en vooral met warme dagen en hoge zonintensiteit de tape verwijderd. Aan het eind van een goed zomerseizoen is je dak zo droog dat je daarna het gat met epoxy dicht kan maken.

Wellicht moet je ook je handrelingen op je kajuitdak controleren op lekkage.

met vriendelijke groet,

Paul de Man

De handrailing heeft ook een lekkage. Ik was van plan de gaten iets groter te boren en vervolgens met een dremeltje wat extra materiaal tussen de polyester lagen weg te halen. Als dit droog genoeg is met epoxy vullen.

Irritante is dat zonder organizer de vallen van de fok en spinnaker niet fatsoenlijk naar de kuip te leiden zijn, zou ze graag terugplaatsen.

De lekkageproblemen houden helaas aan. Ik heb de gaten van de organiser zolang even dichtgekit in de hoop dat er geen nieuw water binnenkomt. Dit lijkt wel het geval te zijn. Ook merk ik dat het dek wat zacht is tussen de bakboord organiser richting de kuip.

Heeft iemand een idee hoeveel van de sterkte de binnenafwerking aan het schip geeft? Ik zit er nu aan te denken om een behoorlijk stuk uit het plafond te slijpen zodat in elk geval beter zicht komt op hoe de buitenschaal eruit ziet. Als ik tegen het plafond druk geeft dit heel makkelijk mee, ik heb zelf niet het idee dat dit echt voor veel structurele sterkte zorgt.

Beste Leo,

NIET DOEN, zo’n actie als het wegzagen van dak- of dekdelen moet je echt pas op het laatste moment doen. Dit is specialistisch werk dat je niet meer eenvoudig ongedaan kunt maken.

Je kunt beter eerst goed uitzoeken waar het water zit, waar het vandaan komt en hoe je dat eventueel weg kunt krijgen. Wij hebben ook wel plaatsen waar het plafond meer meegeeft dan op andere plaatsen maar dit is gewoon losgekomen van de sandwich constructie tussen de schalen in.

Ik denk dat je ook nog even goed moet kijken of je ramen niet lekken. heb je misschien een foto van waar het water naar binnen komt?

ps, ik ga jouw tip vwb de foto’s binnenkort uitproberen.

Groeten Paul