Verstaging vervangen, eens ben je aan de beurt...

Mede naar aanleiding van de treurige aanblik van het jacht met gebroken mast schuin tegenover onze ligplaats besloten afgelopen winter de verstaging van onze bijna 17 jaar oude Alliance te vervangen. Afgezien van de leeftijd was ook de onmogelijkheid om de toestand van de voorstag te controleren de tweede aanleiding. Daarnaast keert de verzekering niets uit als de verstaging te oud is. Of dat echt zo is weet ik niet, wel vertelde mijn overbuurman dat hij de grootste moeite had om wat terug te krijgen van de verzekering omdat men het spul te oud vond. Die voorstag bleek overigens geheel ok. Nico de Graaf van Masterspars uit Wervershoof leverde nieuwe verstaging voor in totaal € 656, en was behulpzaam bij een aantal andere klussen die gelijk meegepakt zijn. Zo zijn de kabels in de mast vernieuwd, zowel die voor de verlichting als die van de marifooninstallatie. Deze marifoonkabel moet aanzienlijk minder verliezen geven dan de oude, die bovendien plaatselijk door geschavield bleek. Ook is de marifoonantenne vervangen en het toplicht. Windmeter was al eens vervangen en nog in orde. De Facnor rolfokinstallatie is uit elkaar geweest en bleek geheel in orde. Voor alle zekerheid zijn een paar kunststof lagerbusjes in de profielen vervangen. Al met al was het met zijn tweeen een klus van een middag en toen stond de mast er weer op.
Ben benieuwd naar de ervaringen van anderen.

Wij hebben van onze Dufour 36 CL na 10 jaar de zeilen vernieuwd en na 15 alle verstaging.
Omdat de meeste wantspanners muurvast zaten was dat de belangrijkste reden om het hele staand want te vernieuwen. Tevens van de gelegenheid gemaakt een achterstag spanner te monteren.
Alles bij elkaar best een uitgave, maar met name het veilige gevoel doet ook wel wat.
De achterstag spanner voldoet uitstekend, de voorstag hangt minder door als je bij aandewindse koersen de achterstag wat meer doorzet. Hierdoor vaart de hoger aan de wind.
Groet Martin