Onze dufour 2800 heeft helaas last van een (elk jaar wat groter wordende) zachte plek in het voordek. Wie heeft ervaring met het aanpakken van dit probleem? Een oplossing die ik op internet al wel eens ben tegen gekomen zou zijn om op de betreffende plek gaatjes te boren en met epoxy te injecteren, gaatjes verder op te vullen met epoxyplamuur en af te werken met een gelcoatlaagje. Wie heeft hier ervaring mee en wil deze ervaring delen? Zijn er bij jullie (vak)mensen bekend die deze reparaties uitvoeren?
Dit probleem werd ooit besproken in de Waterkampioen.Het heeft te maken met de sandwich constructie van het dek; balsahout met aan beide zijden polyester.Door verpulvering van de balsa laag ontstaat het probleem.De boven beschreven oplossing werd afgeraden,maar wat je wel moest doen werd niet verklapt!! DBN
ik heb onlangs mijn dek gerepareerd met epoxy hars icm glasbubbels, reparatie op die manier met gaatjes boren kan goed alleen moet het geen waar de lek vandaan komt ook zeker aangepakt worden want epoxy sluit af, verder heb ik tot nu toe alleen maar positieve erveringen ermee
Bij mijn Arpege heb ik deze zomer dit probleem aangepakt. Hier is de kern van de sandwichconstructie schuim. Het probleem is hetzelfde: door inwatering en puntbelasting vergaat het schuim, en gaat de hechting van de sandwich verloren.
De minst erge plekken heb ik gerepareerd door gaatjes te boren en te injecteren met epoxy. Voorwaarde is dat de ingewanden kurkdroog zijn. Anders zal de epoxy niet hechten en de sterkte van de constructie niet verbeteren. Sterker nog: bij toekomstige definitieve reparaties zit het in de weg.
Op een aantal plaatsen heb ik daarom een gat in de buitenschaal gezaagd ter grootte van de delaminatie. Dit kan je horen door met de achterkant van een schroevendraaier op het dek te kloppen. Vervolgens heb ik het rotte schuim verwijderd en een nieuwe kern gemaakt van ingedikte epoxylijm. Vervolgens een nieuwe buitenschaal gemaakt met glasmatten en epoxy. Deze radicale methode kon ik vrij eenvoudig toepassen, omdat na het verwijderen van een teakhouten dek toch alles geschilderd moest worden.
Als tijdens het boren stukjes schuim aan de boor blijven kleven, en de boor nat uit het dek komt zoals bij mijn Arpege, dan is het overduidelijk. Anders kan alleen een vochtmeter het antwoord geven. Er is vast wel een dufourvaarder in het bezit van een vochtmeter en bereid te komen kijken. Waar ligt cq staat de boot?