Tochtje Helgoland met 8-9 Beaufort

Beste Zeilers,

Het tochtje wel. Ook voor een 525
Even naar Helgoland en terug naar Lelystad in 4 daagjes was het plan.
Woensdag 21 juli vertrek lelystad. Behoorlijk weerbericht!!!
Weinig wind en pal tegen van uit lelystad. Met behulp van de moter om 21.00 uur in Den Oever. Daar overnacht ivm het ongunstige getij op het Wad en Marsdiep. Den Oever is eigenlijk best prijzig in het havengeld.
Donderdag 2 uur na Laagwater met NO wind 3-4 het Vuilegat uit op de genaker. Men was druk het Vuile gat net buiten de sluis aan het baggeren. Was wel nodig omdat wij met 2.30meter diep daar met LW niet doorkwamen in het verleden.
Daarna hardwerken kruisend met zijn 2tjes in het Molengat. Gelukkig was het juist breed toen we een oplopende viskotter hadden.
's Avonds wind krimpend naar Noord 6 Beaufort toenemend 7 met vlagen 8-9. Hierdoor zo’n zware zeegang dat het van de Jade Boei onder de shippinglane naar Helgoland niet meer bevaarbaar was door zware zeegang.
Varend onder high aspect fok met 2derif in het grootzeil toch besloten om daarom de shipping lane te kruisen om toch helgoland aan te lopen.
Haaks ging niet ivm de zware zeegang. Alternatief hadden we niet.
De Elbe en Norderney waren nog woester en allen lagerwal. De veilige haven aan hogerwal Helgoland lonkte.
Nu hebben we een dispuut met de coastguard over het niet goed kruisen van de shippinglane, waarbij wij ons beroepen op scheepsveiligheid. (kan 500 Euro kosten). Door de goede voortgang met deze wind kwamen we na de nacht vrijdag om 11.00 uur in Helgoland (Den Oever - Helgoland in 24 uur). Veerdiensten naar Cuxhaven waren gestaakt. Het eiland was geisoleerd. Het was echt 8 Beaufort met vlagen 9.
Wel gemerkt dat door de hoge spanningen in het staande want door het blijven voeren van de high aspect fok het schip toch vervormde zodat er een deur niet meer sloot op deze heenweg.
Het werd pas Zondag morgen mogenlijk om Helgoland uit te zeilen voor onze terugtocht.
Wind nam zondag avond weer toe en draaide naar West (pal op de koers). We hebben toen de High aspect fok gereefd en maar 1 rif gestoken in het grootzeil. De boot vervormde toen niet. Wel is de reeflijn gebroken en hebben we daardoor toch het tweede rif gestoken 's nachts. Na een nacht en ochtend met afnemende wind de zaak gebeld dat maandag toch een vrije dag werd (in de agenda was daar al rekening mee gehouden). Zelfs in het Mastgat de moter bij omdat de wind op was. Dinsdag om 03.00 uur was ik thuis. Ruim op tijd om om 08.00 uur op de zaak te zijn. Geen enkele weersvoorspelling had dit Woensdag voorspelt. Wind Goeroe, Den Bilt, en alle anderen hadden het falikant mis. Was best hard werken met z’n tweetjes.
Gelukkig is mijn maat een uitstekende Kok en heeft hij klasse maaltijden gepresteerd onder deze omstandigheden (Verse groenten en Vlees!!!)

Even douchen en dan gaat tie weer.

Groet Guus