Rond de garage

Deze tekst kregen wij in een expertise rapport en op onze vraag wat hiermee bedoeld werd, kregen wij een nogal venijnige reactie, zo van: “elke zeiler kent deze kreet”.
Wij hebben er nog nooit van gehoord en wij zien benieuwd welke zeilers) een goede uitleg c.q. verklaring kan/kunnen geven aan de term ‘rond de garage’ op een zeil- of motorboot.
 

De garage is een box boven op het dak bij de ingang van de boot. Hier schuift het luik in en kunnen de instrumenten gemonteerd worden.
Groet, Jeroen

Hoi Jeroen,
Het luik schuift inderdaad naar achter weliswaar in een vlakke ruimte/uitsparing. Ik kan niet zeggen dat dit een ‘garage’ is, want de ruimte waarin het luik schuift is echt vlak, zoals ik al hierboven omschreef. Evenmin kunnen hierin instrumenten gemonteerd worden (tenzij in mini-mini uitvoering, maar dan zijn ze weer niet afleesbaar).
Kun je bij de (nieuwe) Dufour boten spreken van een ‘garage’? Heb je ergens een afbeelding waarop een ‘garage’ duidelijk staat afgebeeld?
Groet, Brigit (Batoo)

Wat Jeroen schrijft is juist: in het algemeen wordt de opbouw op het kajuitdak waarin het schuifluik wegschuift “de garage” genoemd. Als er aan de voorkant van de opbouw voldoende plaats is, kunnen er instrumenten tegenaan gemonteerd worden (kompas, log, dieptemeter, windmeter). Zie ook de Leidraad voor Kajuitjachtzeilers (schrijver Richard Vooren), een naslagwerk dat in geen enkel kajuitjacht zou mogen ontbreken. Zowel de oude als de nieuwe Dufours zijn voorzien van een garage.

Een Dufour 30 classic heeft geen garage wat best als nadeel mag worden genoemd. Als rubbers niet geheel afdekken kan buiswater via het luik afwateren en gedeeltelijk in de ingang/toegang naar binnen druppen. Gelukkig valt dit over het algemeen mee en is er een “lekker zeetje” nodig voordat dit hinderlijk wordt.  
Overigens getuigt het niet van tact om, wanneer dan ook, een ander het kwalijk te nemen als er een zeker onderwerp van het vakjargon niet bekend is. We zijn allemaal specialisten op ons eigen terrein. Het is toch leuk om kennis te delen. Dat doe je vrijblijvend zoals ondermeer via een FORUM. mariposa39430,8723958333