motorwinterklaar maken

Hoi medezeilers,
 
Ook ons eerste seizoen zit erop met onze dufour 2800. Heerlijk zeilseizoen geweest.
boot gaat 25/11 op de wal en zou graag tips hebben voor het winterklaar maken van onze motor md7a 13 pk diesel.
Eerlijk gezegd weet ik niet eens waar de antivries in moet en hoe ik dit doe.Verder zou ik graag wteten of olie verversen (in mei gedaan; wel elk weekend weggeweest en drie weken vakantie) nu gedaan moet worden of in het voorjaar??
Wellicht is er iemand in het forum die mij kan tippen zodat ik het zelf kan doen of misschien zelfs in de buurt van kampen woont en onderhoud pleegt aan dit soort motoren??
Sowieso, zijn er dufourspecialisten die landelijk onderhoud plegen??
Ik hoor graag iets,
 
Groet Johan
 
 

Hoi Johan,
Heb je de laatste Waterkampioen gelezen. Daar staat een artikel in over winterklaar maken van de motor. In de handleiding van Volvo Penta motoren staat ook e.e.a., maar ondersteuning van iemand kan natuurlijk geen kwaad.
Het ligt eraan welke motor je hebt, er zijn genoeg specialisten bij verenigingen of jachthavens die willen helpen, al dan niet gratis.
Succes,

Johan,
Ik heb zelf destijds een dieselcursus om mijn eigen schip (Dufour 30 classic) laten houden waarbij we direct het jaarlijkse onderhoud gedaan hebben. Zo leer je je eigen motor direct kennen, werkt veel beter dan een cursus in een klaslokaal met een demo-motor. De totale kosten zijn dan eigenlijk niet veel meer dan dat je het onderhoud door een monteur laat uitvoeren. Het olieverversen en filters vervangen doe ik altijd in het najaar, maar ik vaar dan in de winter ook gewoon door.
Groet, Jeroen

Johan,
Op islandersailboats.com/Deskto … rveDocumen t.aspx?ItemID=47&mid=50&key=47  wellicht heb je hier wat aan.
Groet, Jeroen

Beste Johan,
Doe jezelf een groot plezier en gebruik zo’n olievacuumpomp (oilextractor): als de motor warm gelopen is loopt de olie zo uit de motor en carter. De slang daarvan kan je altijd ergens in kwijt. Vergeet ook niet de rubbers van de filters in te vetten of te oli?n, en slechts handvast vast te draaien.
Succes en blijf er rustig onder.

Hallo Johan,
Ik zie dat er nog niemand heeft geantwoord op je antivries vraag. Dit is eigenlijk heel simpel. Gewoon de koelwater inlaat bij het wierfilter losmaken en deze in een jerrycan met antivries hangen. Vervolgens de motor starten en wachten tot er antivries uit de uitlaat komt. In principe zou dan al het koelwater door antivries moeten zijn vervangen. Motor stoppen en slang terug plaatsen. Als de boot op de kant staat kan je nog even de afsluiter open zetten zodat het water wat daar nog in zat er uit kan lopen.
Groetjes,
Marien.
 

Hallo john
zoals marien hierboven al schreef .slang van wierfilter afhalen en verlengen met bijvoorbeeld een stuk tuinslang deze in een emer of jerrycan met antivries houden maar bij deze actie wel eerst je motor warm laten draaien zodat de termostaat open is ,of de termostaat eruit halen.daarna motor starten en kijken of de antivries uit de uitlaat komt .daarna hang ik de slang omhoog en dubbelvouwen met een tyrap vastzetten.en tevens  een stuk slang op de wierfilter doen en omhoog houden hier een trechter opzetten en vullen met antivries en de afsluiter een paar keer open en dicht doen en de trechter bijvullen deze slang ook dubbel vouwen en vastzetten met een tyrap.let ook op de waterzak dat je deze leeg haal en de leidingen doorblaast .en de w.c ook met antivries doorspoelen .en als laatste haal ik de drukregelaar van de gasfles er ook nog af .succes ron