koelkast geeft radiostoring

Onlangs merkten we dat de motor (pomp of fan?) van de koelkast storing geeft op de FM-radio. Het lijkt me dat de ontstoring van de motor niet (meer) in orde is. Heeft daar iemand ervaring mee?

Is de storing continu of alleen bij het aan of uitschakelen van de koelkast?

Er zijn twee mogelijkheden:

a) het stoorsignaal komt binnen via het antennesignaal.
Heeft de radio een echte antenne die in de mast is geplaatst of zo’n simpel hulpantennetje die er ergens achter wordt geplakt? Je zou een aktieve raamantenne kunnen toepassen. De meeste autotoeleveringsbedrijven hebben deze wel. Ik gebruik een Caliber ANT 705 caliber.nl

b) het stoorsignaal komt binnen via de 12 VDC voeding. Aangezien auto’s ook tal van verbruikers hebben die kunnen zorgen voor "ruis op de voedingskabel, en ze daartegen goed ontkoppeld zijn is dit onwaarschijnlijk.
Je zou een ontstoorfilter van www.conrad.nl kunnen proberen. Ontstoringsfilter Cinch GL-205 bestelcode 379234 - 89

Hallo Piet,

de storing is enkel als de koelkast aanslaat.
De radio antenne is via een splitter op de VHF antenne. Daar is m.i. nog wel een ander probleem dat de afscherming van de kabel ergens contact heeft met de kern (weerstand tussen mantel en kern is ongeveer nihil). De VHF werkt wel naar behoren.
De aangegeven conrad onstoringsfilter is om tussen radio en versterker te plaatsen, in ons geval met enkel radio beter een ontstoring op de voeding van de radio zoals Sinuslive EF-10 ontstoorfilter 10A (Bestnr.: 372549 - 89)?

Johan