Honden aan boord

Vorig jaar hebben we voor het eerst met onze twee honden gevaren.
Het bleek vooral wanneer de boot wat op 1 oor ligt lastig te zijn om een goede plek voor ze te vinden in de kuip.
Ben erg nieuwsgierig of andere zeilers ervaring hebben met het varen met honden aan boord. En of ze dan binnen zitten of net als bij ons in de kuip. Een kussen in de kuip? Of blijven ze fier staan?
Hopelijk hebben jullie wat tips.
Groet bemanning Pooh.
Dufour 30 classic.
 

Wij hebben 20 jaar met een hond aan boord gezeild ( totaal 2 honden in die 20 jaar). Meestal lag die buiten op de bank, aan de lage kant. Met of zonder kussen maakt niet uit. We hadden hem zo afgericht dat als we overstag gingen hij vanzelf naar de andere kant sprong en weer netjes in het hoekje ging liggen. Als het hard waaide ging hij altijd naar zijn vast plaats binnen. Dat was voor in de punt bij een Dufour 2800. De hond lag daar perfect en kon geen kant uit. Wij hebben de hond nooit als een probleem gezien. Je moet er wel rekening mee houden. Aan boord deed de hond nooit zijn behoefte dus we moesten wel op tijd weer naar de kant. Probleemloos kon hij 12 uur aan boord blijven, nadien was een grasveldje zeer welkom. Veel plezier met de honden aan boord.

Wij hebben 5 jaar met onze Drbbel gevaren, hij was al 9 jaar oud toen hij zijn eerste poot aan boord zette van onze douf 36. Het beviel hem direct na jaren tobben in een caravan door Denemarken. Zeker met een baas die niet langer dan twee dagen op ??n plekje kon blijven staan. Helaas is hij vorig jaar overleden.
Dribbel was een grote Dalmatiener. Lag altijd onder het zeilen op een kleed in de kuip, zeevast dus. Op de moter ging hij wel op een bank liggen of hij lag beneden in de voorkajuit. Dat was zijn vaste slaapplaats.
Het probleem met hem was wel dat we toch niet langer dan 6uur achtereen  konden varen, dan werdt hij onrustig en wilde vaste grond onder zijn poten. Hij was ook niet opgegroeid op een boot, vandaar.
Verder missen we hem wel hoor, en wie weet?
 

Gewoon mandje aan de lage kant, en dan de neus in de wind… .

2006-02-15_224039_DSC00515.JPG

Geweldige foto! Erg leuk.
 

Wij zeilen nu 3 jaar met onze dufour 3800 en onze 2 teckels, Roxy & Shandy gaan altijd mee.
Wij hebben ze aangeleerd, dat ze alleen tijdens het varen op de motor buiten mogen zijn.
Ze vinden dit geen enkel probleem en liggen tijdens het zeilen altijd in de hondekooi, dit vinden ze zelfs erg fijn, omdat ze het niet lang uithouden in de zon, ze geven dan zelf aan dat ze naar binnen willen.
Wanneer ze buiten zijn moeten ze hun zwemvesten aan, aangezien het 2 echte waterratten zijn, en niet in de kuip blijven.
mvgr Bas & Nanda en Roxy & Shandy

Wij hebben nu een seizoen met onze lab Beer aan boord gevaren. Hij vind het echt heerlijk om mee te varen. Onder zeil gaat het prima. Hij ligt dat om zijn “doggy-boy” (zie www.fatboy.nl). Geen probleem zowel in de kuip als binnen. We hebben hem met zwaar weer een zwemvest om gedaan, met name om hem in geval van nood makkelijk te herkennen en uit het water te kunnen tillen (aan het hengsel) en om de lifeline aan te binden. Deze gaat gewoon naar het oog bij de kuip ingang.
Het enige lastige is als we 7 dik liggen in een haven dat ik hem dan over alle schepen heen moet tillen en als we niet goed bij de kant kunnen komen is het ook lastig zonder bijboot.
Verder gaat het echt prima en ik vind het heerlijk om hem aan boord te hebben. Ik heb nog over een railingnet getwijfeld maar dat is echt niet nodig. Hij kan nauwelijks tussen de onderste draad van de zeerailing door en hij staat stabieler op zijn 4 poten dan ik op 2.
Groetjes
Nick

Picasse, onze trouwe zeilgezel (zie een paar posts hierboven) heeft, zeer jammer, het nieuwe seizoen niet gehaald.
Sedert gisteren hebben we met Matisse, 8 weken oud, een nieuwe vriend aan boord.  Hij moet nog wel even groeien vooraleer hij een volwaardige DufourTerrier wordt.  Hij heeft in elk geval al wel de Harken-look.
Peter38816,9073726852
2006-04-09_214348_DSC00642.JPG

tja, altijd moeilijk. Koester de herinneringen zou ik zeggen.
Veel plezier en succes met het opvoeden van Picasse. Hou ons op de hoogte van zijn zeil vorderingen.
Groeten,
 
Bemanning Pooh

wij hebben sinds kort een labradorpup bijgevoegd aan aan ons huishouden. In onderzoek is dit seizoen hoe zij zich zal gedragen, qua til, poep en plas, met name in het licht van de geplande 4 maanden die we volgend jaar op pad gaan per boot. Vraag: worden honden ook zeeziek? Wenselijk antwoord: nee.

Hoi honden-zeilers,
Wij hebben na 8 jaar weer een hond aangschaft. Altijd Benner Sennenhonden gehad te hebben (beetje groot voor op de boot) hebben wij een kleiner ras Sennenhond genomen, een Entlebucher Sennenhond. Hij is nu 10 maanden en heeft zijn eerste trip er op zitten. Ging best. Wat doen jullie met de hond als je moet aanleggen. Aan een lijn in de kuip of juist op het kajuitdak of luisteren die van jullie al zo goed, dat ze netjes ergens blijven zitten?
Hij is alleen nog een beetje agressief tegen bezoekers, dus nog even opletten als je aan boord stapt!
Ciao,