Hojo, opnieuw een nieuw tuig voor de Alliance

Na mijn vorige posting op dit forum opnieuw: een nieuw tuig voor de Alliance!!!
Na negen seizoenen stevig zeilen is de set zeilen die ik destijds bij Van der Werf aanschafte uitgezeild. Bolling naar achteren, lastig te trimmen, en minder hoog aan de wind lopen waren tekenen dat het tijd werd voor wat anders.
Achteraf ben ik er niet ontevreden mee, negen seizoenen is een redelijke prestatie, maar tegelijkertijd waren er een paar eenvoudig te vermijden onzorgvuldigheden. Mede op grond van deze ervaringen en die van een aantal op dit forum niet meer voor van der Werf gekozen. Ook bij mij was het niet helemaal top: Mij is destijds verzekerd dat opmeten niet nodig was: dat bleek dus te leiden tot een grootzeil dat aan de mast 10 a 15 cm te kort was, en er waren nog een paar onhandigheden. Mijn leerervaring: opmeten moet altijd!!!
De nieuwe zeilen zijn besteld bij Zwaan Sails in Lelystad. Ik heb dat gedaan op grond van de goede ervaringen van zeilvrienden elders, en omdat ik geen zin had het hele land door te rijden. De offerte leidde bij de zeilvriendjes tot goedkeurend gebrom… En, Lelystad ligt op weg naar Enkhuizen, de huidige ligplaats van ons scheepje. Op de haven heeft Zwaan goede referenties, tijdens het gesprek over de offerte had hij een aantal goede adviezen, vooral ook hoe het grootzeil veel handiger “reefbaar” te maken. En -heel belangrijk op grond van de ervaring- hij meet de zeilen op de boot op. Grootzeil wordt van 7,38 oz. Contender Fibercon, de genua wordt triradiaal van 265 gr Dimension Polyant Square doek. Vooral naar de genua ben ik erg benieuwd.

Dag Jan Willem,

We zijn heel benieuwd naar je ervaringen. Maak je straks veel foto’s?
Dat wordt een top voorjaar 2017 :smiley:

MVG

Piet

Hierbij twee foto’s. De nieuwe grootzeilval is bij eerste gebruik iets opgerekt, die had ik voor het mooi even moeten doorzetten. Wij zijn heel tevreden, de boot zeilt sneller, hoger, kan veel meer wind hebben zonder onmiddellijk te hellen, en is veel kritischer op de zeiltrim.


Dag Jan-Willem, fantastisch en gefeliciteerd. Ja zo’n nieuw zeil moet zich nog gaan zetten.

De fotos:
Dit was overigens het moment om met behulp van een cunningham hole tijdens het varen het voorlijk even steak te zetten.

Zeillatten:
Wat me opvalt is dat van de einden van de drie zeillatten op de foto in één lijn lijken te liggen. Dat had mijn zeil eerst ook. Het nadeel ervan is dat het zeil bij buiging de neiging heeft achter die zeillatten te knikken. Ik heb het laten veranderen. Mijn zeillatten hebben een lengte van (boven naar beneden) 100, 135, 125 en 92 cm. Ze zijn 30 à 32 mm breed en 3 mm dik. De bovendste is verjongt en slechts 2 mm dik.

Nu buigt het zeil mooi over de hele breedte onder te knikken.

Veel plezier met je nieuwe zeilen.

Mvg Piet

Dag Piet,
Allereerst excuses voor de verlate reactie. Die cunningham hole ga ik zeker proberen. Ik moet alleen nog even puzzelen hoe ik dat qua lijnen kan doen, want beide organisers zijn vol. Een optie kan zijn om de neerhouder aan de neerhouder zelf het gaan bedienen dan speel ik één wieltje in de organizer vrij.
Voor wat betreft de zeillatten, ik ga daar nog eens goed naar kijken. Piet van de Zwaan was erg stellig in zijn opmerking dat hij mijn oude zeillatten in ieder geval veel te slap vond. Verder zeilt de boot als een speer, dus wat dat betreft ook weinig noodzaak. Maar ik zal nog eens heel goed kijken.
Wat wel echt geholpen heeft is dat ik de oude grootzeilval vervangen heb door een van van Dyneema. De Lijnenspecialist uit Amsterdam leverde voor iets meer dan €150,- vlot een mooie val met een keurig ingesplitst oog, en na drie keer zeilen is de rek nu definitief voorbij. Een forse verbetering. Kortom het is een mooi zeilseizoen tot nog toe!!