Eiland Borkum - rust en natuur

In 2008 en 2009 zijn wij geschrokken van de drukte op de eilanden Texel, Vlieland en Terschelling. Wij zijn dit jaar vanuit Laauwersoog via de Noordzee naar het Duitse waddeneiland Borkum gegaan. Wat een ruimte en rust in de havens! Toegegeven, het zijn geen fraaie havens met superdeluxe voorzieningen. Wij hebben echter genoten.
Altijd spannend zo’n eerste keer. Vandaar dit korte verslagje.
Vanuit Laauwersoog vaar je naar het zeegat war je op een gegeven moment, in de luwte van de Engelsmanplaat behoorlijk dicht langs de kust vaart. Wij hadden weinig wind doch het was er toch behoorlijk bonkig. Ik raad aan dit gat niet uit te varen bij al te harde Noordelijke wind. Daarna kom je op diep water en is de betonning super goed zichtbaar. Tonnen zijn hoog en het rood is bijna fluorescerend, zo fel. De invaart in de toegangsroute, de Fischerbalje, is behoorlijk breed en prima betond/bebakend. (A - kaartje). De stroom in de Eems is groot, dus goed achterom kijken en corrigeren. Ook de veerdienst van Borkum vaart hier dus diepgang voldoende.
Aaan je linkerhand vind je als eerste de jachthaven (B). Als tweede de voormalige marinehaven (C). Beide havens liggen beschut doch bij met name Zuidelijke wind lopen er golven binnen. De jachthaven is het best beschut. De ingang is smaller en er is een drempel (bij LW 70 a 80 cm waterstand). Het tijverschil is hier groot dus voor de meeste schepen 2 uur voor en na LW (bij aankomst met tij mee) geen probleem. Bij vertrek (opkomend water) zul je echter moeten wachten op voldoende waterstand. Foto’s 7 en 8. Wij hebben hier niet gelegen maar hoorden wel dat de steigers oud en slecht zijn en er een beperkt aantal vingersteigers zijn. Er is een prima restaurant en wasmashines etc. De volgende haven, de Burkana marine haven, is immens groot. Rondom beschermt via grote stalen platen. (foto’s 2,3 en 4). Er zijn verschillende grote hoge steigers, de meesten bedoeld voor vissers- of pilotschepen. Na binnenvaart vinden we links de verenigingshaven. Daar vonden wij een prima plek om af te meren. (groen bordje bij de box). Recht tegenover de haveningang is ook een grote steiger waar afgemeert kan worden. De douches en toiletten zijn prima, er is een restaurant waar broodjes besteld kunnen worden. De wasmashine was niet aangesloten. De laatse nacht draaide de wind naar het zuiden. En inderdaad, het word dan een echte klotsbak waar jhe behoorlijk zeeziek kunt worden. Als laatstevinden we de ferryhaven. Hiervandaan gaat er bijna ieder uur een treintjke naar Borkum. Heel leuk! Bij de jachthaven kun je fietsen huren. Rondom de voormalige marinehaven vind je veel oude marinegebouwen die deels door bedrijven worden gebruikt. Aan de andere kant van het spoor worden deze gebouwen gebruikt door een jeugdherberg. Ook hier kun je fietsen huren. Het is leuk fietsen over Borkum. De natuur is erg dichtbij. Een prachtig wad met veel lamsoor. Er zijn prachtige stranden. De sfeer in het stadje Borkum is typisch Duits, een beetje vormelijk. De gebouwen zijn groot. Er is veel rust en ruimte. Foto’s 5 en 6. De route van en naar Delfzijl is prima betond. Het stroomt er hard. Goed te combineren met een bezoek aan Groningen en Dokkum. Een aanrader dus.
Borkum-8.jpg
Borkum-7.jpg
Borkum-6.jpg
Borkum 5.jpg
Borkum 4.jpg
Borkum 3.jpg
Borkum 2.jpg
Borkum 1.jpg