Boegplaat komt los van dek

Hallo,

Als gevolg van de krachten van de voorstag komt de boegplaat los van het dek. het dek is langzaam aan het vervormen. Dit is goed te zien als je recht voor de boeg staat en naar de plaat kijkt. Normaal gesproken zit deze vlak op het dek, echter bij mij is deze na jaren enigszins los gekomen.
Zijn er meerdere eigenaren die hier last van hebben, en wat hebben zij als reparatie uitgevoerd?
Alle suggesties zijn welkom, ik heb al meerdere Dufour GL’s met dit probleem gezien (325 en 365, bij de grotere versies is er een ander beslag en komt dit probleem niet voor).

Groet,
Loet
image6c.jpeg

Hi Loet,

Bij onze 325 uit 2009 zie ik inderdaad ook ruimte ontstaan op de boegplaat. Het is echter nog niet zo ver als bij jullie. Ben ook benieuwd hoe dit hersteld kan worden.
Mijn gevoel zegt dat er een RVS contra plaat in de ankerbak tegen het dek moet worden geplaatst maar kan niet inschatten wat dat betekent voor de krachten die dan op het polyester van het dek komen.
Heeft Noordschans er al naar gekeken ?

Groet,
Alphons

Hi Alphons,

Er zit vanuit de fabriek al een contraplaat onderdeks, maar naar mijn mening te klein. Ik heb met Noordschans overleg. Volgens anderen is de oplossing een grotere contraplaat en mogelijk nog een spanner onderdeks, bevestigd aan de boeg. Ik zal de voortgang hier rapporteren.

Dufour Frankrijk geeft in ieder geval geen reactie… Erg jammer, want ik stel hen niet aansprakelijk, vraag alleen om een technisch advies. Terwijl ik al meerdere modellen gezien heb met dit probleem.

Groet,
Loet

Inmiddels heeft Noordschans een oplossing bedacht. Ze gaan deze binnenkort aanbrengen. Het wordt een grotere en stevigere contraplaat met extra bouten door het dek. Ik denk een goede oplossing. Hopelijk trekt het dek weer recht en is er uiteindelijk niets te zien da alleen twee extra bouten. Mocht er nieuws zijn, zal ik dat hier melden.

Loet

Inmiddels keurig opgelost door Noordschans. Je ziet er niets van, een dikke contraplaat onderdeks, met mooi gelaste dwarsverbindingen. Im ga er vanuit dat het probleem nu is verholpen.

Dufour 375 van 2011 hier met hetzelfde probleem: verbogen putting, de voorste bout is omhoog gekomen zodat er een ruimte is onder de putting vooraan. De achterste bout is OK. Volgens de werf (Westdiep in Nieuwpoort) geen probleem: hoeft niets aan te gebeuren???

Hallo Marteko,

Ik denk dat het bij de 375 anders is gemonteerd, de beschrijving van hetgeen jij afgeeft is anders dan bij de 325 en 365.

Groet,
Loet

Hallo,

Ik ben zeer teleurgesteld in de response van Dufour. Zowel vanuit Frankrijk als uit Nederland krijg ik, ondanks diverse herhaalde mails en belletjes, geen enkele reactie.
Inmiddels heb ik wat rondgekeken en meerdere 325 en 365 boten gezien met hetzelfde probleem. Sommige in mindere mate, maar allen hebben het. Ik beschouw het dus inmiddels als een constructiefout.
Het kan niet anders dan dat Dufour hier van af weet, want ik ben dus niet de enige.

Ik loop er dan ook over na te denken om het wat steviger te gaan spelen, mogelijk gaat dat beter als we gezamelijk optrekken. Zal dat effect hebben?

Groet,
Loet

Dag Loet,

Je hebt gelijk: bij de 375 is het niet de plaat op zich die vast zit, maar wel de putting, dus de hoefijzervormige halve ring waar het voorstag op aangrijpt, die verder uitloopt in 2 bouten met schroefdraad. Je zou kunnen zeggen dat de putting vast zit geschroefd. Bij mij zijn de moeren nog vast, dus de putting zit nog goed, maar eigenaardig genoeg is de plaat vooraan naar boven gebogen. De voorste scepter die eraan vast zit vertoont geen schade. De werf spreekt van een “slag”, niet zeker wat ze bedoelen. Ik ga alles gewoon zo laten aangezien er geen gevaar is, enkel de ruimte eronder wat opspuiten met sikaflex.