AIS en Navtex

Er is al een onderwerp met AIS en/of Radar, waarbij positieve geluiden naar voren kwamen omtrent AIS.

Zelf wil ik deze winter een AIS systeem inbouwen en eigenlijk twijvel ik over 2 opties:
1. De NASA stand-alone apparaat
2. Ontvanger voor laptop koppeling

Ik heb een kleine voorkeur voor een stand alone type (de NASA dus, niet duur tevens), mede omdat ik niet altijd met laptop aan vaar. Zijn er ervaringen met bovenstaande opties?

Verder zag ik in eerder topic dat enige liever werken met splitter dan met een 2e antenne. Zelf zie ik het voordeel van een 2e antenne (niet in mast geplaatst!) juist als een optie om een reserve antenne bij je te hebben… voor het uitzonderlijke geval dat de mast overboord gaat… Tevens zeggen specialisten dat beide antennes niet binnen een afstand van 1 meter naast elkaar geplaatst moeten worden… Dus 2e antenne ergens op de hekstoel moet kunnen…

Als laatste denk ik tevens aan het plaatsen van een Navtex. De reden is dat buiten Nederland niet altijd de weersberichten even goed duidelijk over komen (of je hebt ze net gemist… zal je net zien…) Omdat ik al een Furuno GPS heb, denk ik aan de Furuno Navtex…

Wat zijn hier de ervaringen mee? Tevens goede Nautische berichten, zoals bijvoorbeeld schietoefeningen bij Nieuwpoort??

Groet,

Rene.

Zeer goede ervaring met Furuno Navtex. De antenne is gewoon ergens onderdeks geplaatst. Ontvangst blijft uitstekend. Zelfs af en toe Israel§,in Zweden.
In de nieuwsgroep nl.sport.varen zijn er uitgebreide diskussies over AIS, 2 antennes, splitter, naast de NASA ook de SR-161, enz.
Hans

Ren?,
Er komt nu een AIS transponder en ontvanger op de Markt voor jachten. Zie de berichten over o.a. de Hiswa, zo’n geel kastje.
Misschien is dat wat?
Ciao,

Ren?,
Bij de Compass hebben ze de module al waar Hans het over heeft, ontvanger en transponder in 1 apparaat.
We hebben gisteren de nieuwe gids binnen gekregen en daar staat ie in.
Het apparaat zal vast ook wel op www.compass24.nl staan
gr Bas

Ik zag dat ik  het fout had, de AIS zender en ontvanger stond niet in de compass gids, maar hij stond in zeilen bij Shiptron
www.shiptron.nl
gr Bas
 

Bas,
Die bedoelde ik inderdaad.
Ciao,

Hallo forumleden,
Ik ben zeer ge?nteresseerd in AIS, echter zit nog met een aantal vragen. Gebruiken jullie het al, zo ja wat zijn de ervaringen? In welke opstelling gebruiken jullie het, apart of op een laptop? Bij gebruik op een laptop wat voor navagiatiesoftware werkt AIS dan mee samen, is de samenwerking gemakkelijk tot stand te brengen?
Buiten de boven besproken produkten kan ik niet veel meer aanbieders vinden. In mijn jachthaven sprak ik iemand die samen met HCC (vereniging van computer profi`s in de ruimste zin van het woord) een AIS produkt uit Australi? wil gaan testen wat met een soort usb muisantenne aan een laptop te bevstigen is een maar rond de tweehonderd Euro zou kosten, hebben jullie daar ook reeds van gehoord?  

Hi,
Deze winter wordt bij mij een AIS ontvanger geplaatst met een antenne splitter zodat ik dezelfde antenne kan gebruiken als de marifoon. Ik gebruik voor de weergave mijn C70 display. Deze heb ik geupdate naar de nieuwe software versie zodat AIS data in het display wordt weergegeven.
Ik heb nog geen ervaringen maar in April zal ik eea op het forum zetten.
Gr
Nick

mischien al bekent bij de meeste maar toch nog de link
online-ais.com/onlineais/log … /gmap.aspx
kun je ais ontvangst meekijken
ron

Ron,
Gave site. Actueel en leuk om te zien. Als je een transponder hebt, kunnen familie-leden je nog volgen ook als je op vakantie bent!
Oef en leuk?
Ciao,

wat betreft de navtex ontvangst ,dit kan ook met de computer verbonden via een kabeltje met een ssb ontvanger.ikzelf heb de volgende opstelling daarvoor een laptop met een kenwood r 1000 ontvanger en het programma ms scan meteo pro dit werkt perfect met dit programma zijn ook de duitse weerkaarten te ontvangen en te decoderen .hierbij de url van de site met een demo versie mscan.com/
het schijnt dat je gribfiles met dit programma ook kunt zien maar daar heb ik zelf nog geen ervaring mee hier gebruik ik het programma ugrib voor eenmalig regristreren en dan kun je de gribfiles via e-mail downloaden www.grib.us succes ron