Zeilen met kleine kinderen

We zeilen dit seizoen voor het eerst met ons dochtertje van 8 maanden oud en zijn nog zoekende naar de beste manier om samen met haar te varen. We hebben al een aantal zaken geprobeerd (oa. schommel in de kajuit opening) maar zijn nog niet tevreden. Het komt er nu meestal op neer dat ik buiten zit en mijn vrouw binnen. Zijn er forum leden die hier al een goed eoplossing voor hebben?

Justus,
Wij varen nu voor het tweede seizoen met Floor, vorig jaar 3 maanden oud en nu 15 maanden. Het is inderdaad even zoeken naar een gunstig ritme (ga je varen tijdens vaste slaap-uurtjes e.d.) en daarbij wat creativiteit voor de aanpassingen.
Wij hebben opa een constructie laten maken waardoor Floor tijdens ruw weer in de kajuitopening op een fietsstoeltje kan zitten en mee kan genieten, ook in de sluizen erg gezellig. Zwaaien hier en zwaaien daar. Daarnaast hebben we het voorste gedeelte in de punt tot slaap- en speelplaats gebombardeerd, dezelfde opa heeft daarvoor een soort box-rek gemaakt. Veilig en toch hoort ze ‘erbij’. Tip: als ze kan staan doe dan het luik dicht, het is erg interessant om al je speelgoed naar buiten te gooien.  Bij rustig weer speelt ze gewoon in de kajuit op de grond. We hebben een autostoel binnen op 1 van de banken gezet voor het eten en voor een veilige plaats bij stevig weer.
Toen ze drie maanden was gebruikten we alleen de Maxi-Cosi voor overdag, toen sliep ze nog heel veel. Zo mogelijk lieten we haar slapen op bed, in combinatie met een safety-sleep zodat ze niet uit bed kon rollen.
We zijn er al wel achter dat het lastig is om langer dan 4-5 uur te varen en Floor gelukkig te houden. Afwisseling is dan wel nodig (in de stoel, spelen in de kajuit, slapen e.d.). Het is niet zo dat we gescheiden zijn van kajuit en kuip - Floor kan zich prima een poosje alleen vermaken. Ze zal dus ook moeten leren dat ze af en toe alleen is, we hebben soms alle aandacht nodig op het dek. Wij denken dat we haar daar vroeg aan moeten laten wennen.
Wij zitten nu in de fase dat ze ontdekt heeft dat ze vanuit de kajuit ook naar boven in de kuip kan klauteren, dus bereid je daar ook maar op voor
Veel succes en plezier samen!
Monique en Richard
 

Richard,
Een fietsstoeltje in de kajuitopening is een goed idee. De schommel in de kajuitopening bewoog te extreem waardoor Alkira er bang door werd. Heb je toevallig een foto van jullie fietsstoeltje.
groeten, Justus

Bij deze een tweetal fotootjes van de fiets-stoel-constructie, het is een standaard Bobike stoeltje.
 
Groeten,
Richard
 
2005-07-20_224207_duf_stoel1.gif
2005-07-20_224300_duf_stoel2.gif

voor binnenboord (en als je een kuiptafel hebt, buiten) werkt een aanklikstoeltje van de prenatal ook goed; eenvoudigweg aan tafelblad vastschroeven (met stelpootjes) en klaar. aangezien stoel van stof is hangt hij mee (deels) onder helling.

Richard,
Heb nu inmiddels een aantal keer gevaren met mijn bouwsel op basis van je foto’s. Alkira is er erg blij mee
Justus

2005-09-05_214611_Stoeltje_2.jpg
2005-09-05_214711_Stoeltje_1.jpg
2005-09-05_214738_Stoeltje_3.jpg

Helemaal goed! En dat op basis van een paar fotootjes!
Bedankt voor het plaatsen van de foto’s, wellicht brengt het anderen weer op nieuwe ideeen. De balkjes over de hele breedte is niet eens zo’n slecht idee.
Richard