High Aspect

Beste Dufour 36 Classic vaarders.
Wie heeft er ervaring met de aanschaf van een High Aspect zeil voor een Dufour 36 Classic. Zo ja, hoe is het zeil gesneden, is het een aanwinst of valt het tegen etc? En gebruiken jullie de bestaande rail  of is er ??n bijgeplaatst. Ook adviezen betreffende zeilmakers zijn welkom.
We zijn benieuwd naar de reacties.
 
Ton en Sija Bok van de Zephyr.
 
 

Goedenavond Ton,
Toen we onze D36 kochten zat hier al een high aspect van vd werf uit made bij. Het is echt een heerlijk zeil, vanaf windkracht 3 of meer perfect. Alleen past hij dus niet op de bestaande rail maar loopt hij via een blok bij de verstaging wat dus 0 trimmogelijkheden geeft. Ben dus ook van plan rail bij te plaatsen of te laten plaatsen. Succes met de aankoop, is zeker een aanrader.
xander vd steen
“Buenaventura”

Hallo Xander
Bij aankoop van onze 36 hebben we ook een H.A.van v.d.Werf gekocht,met twee blokjes voor aan de plaat v.d.verstaging.Het is een zeil met enorm veel power alleen gebruiken we het nooit, vanwege het niet kunnen trimmen.In de zes jaar dat we deze boot hebben is de H.A.fok daardoor maar tweemaal gebruikt,en dat is eigenlijk doodzonde!! Heb jij inmiddels al wel een oplossing gevonden??? Een railtje plaatsen is m.i.niet zo eenvoudig !Je moet een rail m.i.met bouten en contra-platen bevestigen en daar leent de binnenschaal zich niet zo goed voor.
Groetjes Joop D
 
 

Bij onze D34 hebben we sinds 2 jaar een HA van Vd Werf. In de praktijk gebruiken we dit zo’n beetje als standaard voorzeil. Echt heerlijk. Op de D34 gaat het prima op de bestaande genuarail, binnendoor de verstaging.
Het is de ervaring van veel HA-gebruikers dat de “groove” vrij smal is: trimmen is de 90% van het resultaat en de pret. Als die trimmogelijkheden ontbreken, zou ik persoonlijk geen HA aanschaffen, maar eerder een genua 2 oid.
Succes met de overwegingen!
 
Noorderzon/Guido Flach 

Hoi HA-fokkers,
Op onze 34PP staat de HA ook standaard, hoog varen, makkelijke handeling en alleen bij licht weer minder, maaer ok?. Op onze vorige boot, ook een 36 C, hadden we een HA willen aanschaffen, Leo Ouweneel had met zijn Neeltje er ook ??n aangeschaft (zie Xander). Een extra rail plaatsen gaat niet ivm het dek. Daar zit schuim in en dat is niet sterk genoeg, of je moet het helemaal opvullen. De rail verlengen gaat niet, want dan loopt de schoot langs de verstaging. Een blok op de verstaging is dan het enige naar mijn idee.
Ciao,

Heren,
Rail bijplaatsen blijkt inderdaad geen optie, heb nog wel hetvolgende verzonnen. Bij een klapfok zie je een in hoogte verstelbare schoothoek, wellicht is dit een optie om om te laten bouwen door een zeilmaker, maar moet dit eerst maar eens overleggen met de zeilmaker want voorlopig vind ik het nog erg zonde dat ik niet het volle uit de HA kan halen. Want vinden jullie ervan?
Xander
“Buenaventura”
 

Xander,
Eigenlijk is dit ook een beetje het lot van een toerjacht. Je kan natuurlijk e.e.a. maken, maar dat gaat vaak heel lastig, kost veel geld of bijv. het wordt er niet fraaier op. Bij bijv. de performance jachten van Dufour heb je wat dat betreft weer meer mogelijkheden. Daar staat echter tegenover dat de 36 een mooi ruim jacht van binnen is e.d. Dus, het is het ??n of het ander.
Succes,